Szúnyogháló


szúnyogháló

A szúnyogháló alkalmazásának célja a szúnyogok kívül tartása mellett, a por, a falevelek, a különböző allergizáló szöszök, szőr- és hajszálak, a méhek és más rovarok behatolása elleni védelem ellátása is. Gondoljon csak bele, milyen kellemetlen, ha álmát egy zümmögő szúnyog keseríti, vagy gyermekét darázs csípi meg – a csípések következményeiről nem is beszélve.A szúnyogháló készülhetnek fix és mobil kivitelben is. A fixkeretes szúnyogháló kerete lehet műanyag vagy alumínium. A mobil szúnyogháló kerete alumíniumból készül. A háló anyag minden esetben szürke üvegszálas.

Fix szúnyogháló


A nyílászárókra fixen felszerelt rovarhálók egyszerű megoldást jelenthetnek, de megakadályozhatnak bizonyos mindennapi dolgok elvégzésében bennünket: pl. párkányra elhelyezett virágok locsolása, vagy éppen egy törlőrongy kirázása.

A fix helyzetű szúnyoghálók alapesete, hogy valamilyen keretre kifeszítik magát a hálót. A keret, az esetek nagy részében maga a nyílászáró. Adott esetben szükség, illetve igény lehet saját feszítőkeret alkalmazására. A feszítőkeret anyaga leggyakrabban, valamilyen könnyű szilárd időjárást álló anyag. Gyakori a felületkezelt, impregnált faanyagok mellett, a könnyű alumínium keretszerkezet alkalmazása. Az ilyen fix keretes szúnyoghálók rögzítése a nyílászáróra többféleképpen történhet. A leggyakoribb, hogy egyszerűen rácsavarozzák a feszítőkeretet a nyílászáróra, de főleg az alumínium keretes rovarhálóknál szóba jönnek különböző oldható rögzítőfüles vagy épp mágneses rögzítési megoldások. Ezen oldható megoldásokkal a szúnyoghálót télire eltehetjük, ezzel élettartamát meghosszabbíthatjuk, valamint a kevesebb nappali fényt sem csökkentjük feleslegesen otthonunkban.

Mobil szúnyogháló


A mobil szúnyogháló nagy előnye, hogy kiválaszthatjuk, nyitott vagy zárt állapotban legyen. A mozgatható szúnyoghálók a mozgatási irányuk szerint, illetve alkalmazási helyük szerint csoportosíthatók.

Mobil szúnyoghálók alatt, a mozgatható hálófelülettel rendelkező rovarhálókat értjük. A mozgatás iránya szerint megkülönböztethetünk függőleges és vízszintesen mozgatható, valamint nyílóajtó szúnyoghálókat. A függőleges mozgatást főleg ablaknyílások esetében, míg a vízszintesen mozgatható és nyíló változatokat inkább ajtónyílásoknál alkalmazzák. A függőleges mozgatású rovarhálók többnyire egy felső tengelyre feltekeredő rolós szúnyogháló, de egyre nagyobb teret hódítanak a harmonika szerűen összecsukódó úgynevezett pliszés szúnyoghálók is. A vízszintes mozgatású rovarhálók megjelenésében és működtetésében is szélesebb képet mutat. A függőleges rolós szúnyoghálókhoz hasonló felépítésű vízszintes rolós szúnyoghálók mellett, leginkább a nyílóajtós vagy tolóajtós szúnyoghálók alkalmazása terjed. A vízszintes mozgatású rovarhálók között jelentős szereppel bírnak a pliszés szúnyoghálók.